Circulatiepomp

Prijs
Merk
Zwembadvolume (l)
Campagne

De zwembadpomp - een van de belangrijkste onderdelen van het zwembad

Een zwembadpomp zorgt ervoor dat het water in het zwembad periodiek wordt gecirculeerd en gezuiverd via de filter van de zwembadpomp, daarom wordt het ook wel een circulatiepomp genoemd. Er zijn ook pompen die het water verwarmen.

Alle zwembaden (behalve de kleinste kinderbaden, waar het water tussen elk gebruik wordt afgetapt) moeten een zwembadpomp hebben om het water schoon en zwemvriendelijk te houden.

Dingen die je moet weten over de capaciteit van de zwembadpomp

Het kiezen van een zwembadpomp is relatief eenvoudig, omdat de capaciteit voornamelijk gerelateerd is aan de grootte van het zwembad waarvan de pomp het water moet circuleren. De eerste stap is uitzoeken hoe groot je zwembad is - dan kun je op de website de pompen filteren die bij die grootte passen. Je kunt dit op een paar verschillende manieren meten, maar wij werken voornamelijk door simpelweg het aantal liters uit te printen dat de zwembadpompen aankunnen. Je kunt dit ook meten in kubieke meter of pk.

Denk eraan niet te beknibbelen op de zwembadpomp, want die zal niet al het water in het zwembad kunnen reinigen als hij gemaakt is voor een zwembad met een kleiner watervolume. Als algemene regel geldt dat de zwembadpomp al het water in het zwembad minstens 4-5 keer per dag moet laten circuleren en rondpompen.

Zwembadpomp met zandfilter of zonder?

Recentelijk zijn zandfilterpompen erg populair geworden, en daar is een goede reden voor. Een zandfilterpomp vereist minder reiniging en onderhoud in vergelijking met filterpompen en is voordeliger. Sinds kort is er een andere oplossing die nog beter is: filterballen. Filterballen hebben een superieur filtrerend effect in vergelijking met normaal filterzand of patroonfilters. Ze zijn ook milieuvriendelijker dan zand. Het materiaal van de ballen vormt een effectief oppervlak dat zich aanpast aan de vorm van het filter. Ze vangen zwevende deeltjes in het water op tot 10 micron (in vergelijking met filterzand dat zwevende deeltjes opvangt tot 40-50 micron). In tegenstelling tot patroonfilters is het ook gemakkelijk te zien wanneer de filterballen moeten worden gereinigd.

Waar moet de zwembadpomp worden geplaatst?

De circulatiepomp moet dicht bij het zwembad worden geplaatst, op niet meer dan een paar meter afstand, en bij voorkeur ter hoogte van de zwembadafvoer en het inlaatmondstuk om overbelasting te voorkomen (wat een risico is als het water constant horizontaal moet worden gepompt).